Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

   Πριν απο λίγες ημέρες βρέθηκα σέ μια  υπο κατασκευή μονοκατοικία στα Νότια Προάστια, η οποία ήταν στο τελικό στάδιο κατασκευής.
   Περνώντας απο τους διάφορους χώρους του σπιτιού και συζητώντας με τον ιδιοκτήτη διαπίστωσα την επιθυμία του να δημιουργήσει μια σύγχρονη κατασκευή με ποιοτικά υλικά.



  Μπαίνοντας στο χώρο της κουζίνας αντίκρυσα μια εντυπωσιακή σύνθεση σε διάταξη Π με πάγκους απο χαλαζία.

  Κατά τη  διάρκεια της συζήτησης φτάσαμε και στο κόστος κατασκευής του πάγκου, το οποίο με εξέπληξε.
   Οταν ανέφερα στον ιδιοκτήτη οτι το κόστος ήταν πολύ χαμηλό, μου απάντησε πως ο προμηθευτής του πάγκου είναι εισαγωγέας  και είχε τη δυνατότητα  να πουλήσει τον πάγκο σε χαμηλότερη τιμή απο τους ανταγωνιστές του.
   Σαν άποψη θεωρώ οτι είναι σωστή, υπάρχει όμως και η άλλη άποψη που λέει, οτι όλα τα αγαθά και οι  υπηρεσίες δεν έχουν την ίδια ποιότητα, επομένως δεν έχουν και την ίδια τιμή.

  Οι πάγκοι χαλαζία είναι μείγμα ορυκτού χαλαζία, πολυεστερικών ρυτινών και χρωμάτων, και αυτό που χαρακτηρίζει την ποιότητα των συγκεκριμένων πάγκων είναι η περιεκτικότητα τους  σε ορυκτό χαλαζία.
  Οσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του πάγκου σε ορυκτό χαλαζία, τόσο καλύτερη  η ποιότητα του, και επομένως υψηλότερη και η τιμή.
  Προκειμένου να  καταλήξουμε στο συμπέρασμα οτι ενα αγαθό ή υπηρεσία είναι οικονομικότερα απο κάποια άλλα θα πρέπει τα συγκρινόμενα να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.