ΣΥΣΚΕΥΕΣ


   Δημιουργώντας το νέο χωρο της κουζίνας σας θα προκύψει η ανάγκη αγοράς νέων ηλεκτρικών συσκευών. Οι νέες αυτές συσκευές θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της οικογένειας, αλλά θα "τονίσουν" και το χώρο.
                                       

   Ο σχεδιασμός των συσκευών σήμερα γίνεται με βάση την εργονομία, την αισθητική, την οικονομία και την οικολογία.

   Η  ετικέτα ενέργειας είναι σε ισχύ απο το 1995 σύμφωνα  με οδηγία της ΕΕ και υποδεικνύει την κατανάλωση ενέργειας, νερού, τη στάθμη θορύβου κ.λ.π.
   Η ενεργειακή απόδοση της συσκευής υποδεικνύεται με 7 διαφορετικών χρωμάτων μπάρες απο το κόκκινο (λιγώτερο αποδοτικό) εως το πράσινο (περισσότερο αποδοτικο)


   Με όποιο τρόπο και εαν αποφασίσετε να προμηθευτείτε τις συσκευές της κουζίνας σας, απο κάποιο κατάστημα ηλεκτρικών, απο το κατάστημα που θα προμηθευτείτε τα έπιπλα κουζίνας ή μέσω διαδικτύου, οι επιλογές που θα έχετε θα είναι πάρα πολλές ανάμεσα σε διάφορες εταιρείες,  σε χρώματα, τεχνικά χαρακτηριστικά, ευκολίες. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να προηγηθεί αρκετή προεργασία - έρευνα πριν απο την τελική απόφαση.

   Στις βασικές συσκευές που θα εξοπλίσουν το χώρο της κουζίνας σας  περιλαμβάνονται  ο φούρνος με τις εστίες, ο αποροφητήρας και το ψυγείο, ενω σαν συμπληρωματικές συσκευές μπορούν να θεωρηθούν το πλυντήριο πιάτων, ο φούρνος μικροκυμάτων, μηχανή καφέ,συντηρητής κρασιών και αρκετές άλλες μικροσυσκευές όπως mixer, τοστιέρα κ.α.
 Οι συσκευές χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, στις "ελεύθερες", που τοποθετούνται σε συγκεκριμένο σημείο του χώρου της κουζίνας,  και στις "εντοιχισμένες" που βρίσκουν θέση  μέσα σε κάποιο ντουλάπι και αποτελούν συνεχόμενο στοιχείο της σύνθεσης.

ΦΟΥΡΝΟΙ-ΕΣΤΙΕΣ
                                                                                                                                 
ελεύθερος φούρνος και εστίες ή κουζίνα
εντοιχιζόμενος φούρνος και εστίες



    Οι "εντοιχιζόμενοι" φούρνοι  χωρίζονται σε δυο κατηγορίες σε αυτούς που  τοποθετούνται σε ντουλάπι βάσης μαζί με τις εστίες, και τους αυτόνομους που τοποθετούνται σε κάποιο άλλο ντουλάπι (ως επι το πλείστον σε υψηλή μονάδα).

   Η ορατή διαφορά ανάμεσα στις δυο αυτές κατηγορίες είναι ο αριθμός των διακοπτών λειτουργίας που υπάρχουν στην πρόσοψη του φούρνου.

  Οι φούρνοι που είναι μαζί με τις εστίες (σαν μια συσκευή) έχουν διακόπτες λειτουργίας και για τις εστίες, ενω οι αυτόνομοι έχουν διακόπτες μόνο για το φούρνο.


ΨΥΓΕΙΑ

   Στα ελεύθερα ψυγεία δεν συναντάμε δυσκολίες σε σχέση με την ένταξη τους στο χώρο, καλό όμως είναι να συμβουλεύεστε τους ειδικούς για οτι αφορά τον χώρο που απαιτείται,προκειμένου η συσκευή να λειτουργεί σωστά.
   Οι συνηθισμένες διαστάσεις των ελεύθερων ψυγείων ως προς το πλάτος είναι 60 και 70εκ., ενω τα ψυγεία τύπου "ντουλάπας" ή side by side έχουν πλάτος 90εκ.


   Ολα τα ελεύθερα ψυγεία μπορούν να πλαισιωθούν με ξύλινες επενδύσεις στα χρώματα των επίπλων, κρύβοντας ετσι τις πλαινές επιφάνειες της συσκευής, ικανοποιώντας  με αυτό τον τρόπο συγκεκριμένες αισθητικές προτιμήσεις.



ελεύθερο ψυγείο
ελεύθερο ψυγείο side by side

  





















 Στα ελεύθερα ψυγεία περιλαμβάνεται και το ψυγείο "ντουλάπα" ή side by side, ενα ψυγείο με αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους και ευκολίες, αλλά και απαιτήσεις σε οτι αφορά το διαθέσιμο χώρο προκειμένου να ενταχθεί στη σύνθεση.
   Ενας αλλος "κρυφός" περιορισμός που αφορά τον διαθέσιμο χώρο είναι οτι δεξιά και αριστερά απο τη συκευή του ψυγείου θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος (να μην υπάρχει τοίχος) περίπου 30και 40 εκατοστά αντίστοιχα.

   Αυτό επιτρέπει στις πόρτες του ψυγείου να ανοίγουν περισσότερο απο 90° προκειμένου να βγαίνουν τα καλάθια του ψυγείου.                                                                                                                    
  Τα εντοιχισμένα ψυγεία τοποθετούνται μέσα σε υψηλή μονάδα ή και κάτω απο τον πάγκο (συνήθως τα συναντάμε σε υψηλή μονάδα), και καλύπτονται πλήρως απο την πόρτα του επίπλου.                                              Η συγκεκριμένη κατηγορία ψυγείων προτιμάται στις περιπτώσεις που η αισθητική παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο, ενω η χωρητικότητα του ψυγείου τον δευτερεύοντα, γιατί οι εσωτερικοί χώροι είναι λιγώτεροι απο τους χώρους ενός ελεύθερου ψυγείου που καταλαμβάνει τον ίδιο χώρο μέσα στην κουζίνα.

ΑΠΟΡΟΦΗΤΗΡΕΣ

   Η συσκευη του αποροφητηρα αναλαμβανει το δυσκολο εργο του καθαρισμου του χωρου από τις οσμες ,ένα εργο που για να επιτευχθει, θα πρεπει να ληφθουν υπ΄οψη η ισχυς του,η θεση του,και ο τροπος με τον οποιο οι οσμες θα βγουν εξω από τον χωρο της κυζινας.
   
    Ο καθαρισμος του χωρου από τις οσμες γινεται με δυο τρόπους  .Ειτε με απ΄ευθείας εξαγωγή τους εξω από τον χωρο με τη χρηση σωληνα ή με την επαναφορα του αέρα στο χωρο, απαλαγμένο όμως από τις οσμες με τη χρηση φιλτρων ενεργου ανθρακα.

   Από τους δυο αυτους τροπους καθαρισμού του χωρου της κουζινας από τις οσμες συνισταται, εως επιβαλλεται,η χρηση σωληνα και εξαγωγη του αερα εξω από το χωρο της κουζινας.
   Οι λογοι που κανουν «απαγορευτικη» τη χρηση αποροφητηρα τυπου ανακυκλωσης αερα (αποροφητηρας με φιλτρα ενεργου ανθρακα) είναι αφ΄ενός μεν με την προσθηκη των φιλτρων ο αποροφητηρας χανει ένα μικρο μερος της ισχυος του,αφ΄ετερου δε τα φιλτρα θα πρεπει να αντικαθιστανται ανάλογα με τη συχνοτητα χρησης της συσκευης.

   Βασικο κριτηριο για την ποιοτητα ενός αποροφητηρα είναι η αποροφητικη του ικανοτητα η οποια στα prospectus αναφερεται ως m3/h , δηλ.ποσα κυβικα μετρα αερα μπορει η συσκευη να μεταφερει εξω από το χωρο σε μια ωρα.
    Για να βρουμε τον καταλληλο αποροφητηρα θα πρεπει να κανουμε τους παρακατω υπολογισμους.
    Εστω οτι εχουμε ενα δωματιο με διαστασεις 4mX3m=12 τετραγωνικα μετρα,το δε υψος ειναι 3m Αυτο μας δινει 36 κυβικα μετρα ογκο δωματιου (4Χ3Χ3).


    Ερευνες εχουν δειξει οτι για να ειναι ενας χωρος καθαρος απο οσμες θα πρεπει ο αποροφητηρας να ανανεωνει τον αερα 10 φορες την ωρα.
    Για το συγκεκριμενο χωρο των 36 κυβικων μετρωνΧ10 φορες ανανεωση αερα=360 κυβ,μετρα, αρα ο αποροφητηρας πρεπει να εχει δυνατοτητα αποροφησης πανω απο 360 κυβικα μετρα ανα ωρα. 
   
  Ένα άλλο στοιχειο που χαρακτηριζει την ποιοτητα της συσκευης είναι η σταθμη θουβου που παραγεται κατά την λειτουργια της, και μετριεται σε db(A) (DECIBEL μοναδα μετρησης θορυβου).      
  Τα παραπανω χαρακτηριστικα είναι θεωρητικα και παραγοντες όπως το μεγαλο μηκος της σωληνας, η αυξηση των καμπυλών της σωληνας που δημιουργουνται μεχρι την εξοδο της,και η μειωση της διαμετρου της σωληνας, μπορουν να μειωσουν την αποροφητικη ικανοτητα της συσκευης και να αυξησουν τον θορυβο.
   Περισσοτερα δειτε εδω


 
Ενας απο τους πιο διαδεδομένους τύπους αποροφητήρων ειναι ο "συρόμενος", που τοποθετείται μεσα σε κρεμαστό ντουλάπι, αξιοποιώντας μέρος απο τον εσωτερικο χώρο του ντουλαπιού.








 
 Εξ΄ισου διαδεδομένος ειναι και ο αποροφητήρας τύπου "τζάκι" ή "καμινάδα",που προτιμάται όταν θέλουμε να τονίσουμε αισθητικά το σημείο πάνω απο τις εστίες.

Με τα ιδαίτερα σχέδια και υλικά κατασκευής τους έχουν κατορθώσει να αποτελούν, εως ενα σημείο, διακοσμητικά στοιχεία του χώρου










ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΠΙΑΤΩΝ

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΜΕ ΕΜΦΑΝΕΣ ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΟ
  Τα εντοιχιζόμενα πλυντήρια πιάτων τοποθετούνται σε κενό χώρο που δημιουργείται μεταξύ δυο ντουλαπιών βάσης ή ντουλαπιού βάσης και τοίχου, και καλύπτονται (στην όψη) απο πόρτα όμοια με αυτές τις υπόλοιπης σύνθεσης.
  Χωρίζονται δε σε δυο κατηγορίες, αυτά των οποίων η όψη καλύπτεται πλήρως απο πόρτα, και σε εκείνα που η πόρτα του επίπλου καλύπτει μέρος της όψης της συσκευής αφήνοντας το χειριστήριο εμφανές.

  Η επιλογή της συσκευής ως προς τη διάσταση του πλάτους μπορεί να γίνει ανάμεσα στα 45 και 60 εκ.,επιλογή που εχει να κάνει με το διαθέσιμο χώρο και τις ανάγκες της οικογένειας.


   Το σημείο που τοποθετείται το πλυντήριο πιάτων είναι δίπλα απο το νεροχύτη, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο την εισαγωγή και εξαγωγή των πιατικών στη συσκευή, ενω εαν το επιτρέπουν οι συνθήκες (διαθέσιμος χώρος-σχεδιαστικές δυνατότητες) προτιμήστε την τοποθέτηση του πλυντηρίου "ψηλά", θέση που κάνει πιο άνετη τη χρήση του.




ΦΟΥΡΝΟΙ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ