ΥΛΙΚΑ

  Ο χώρος τής κουζίνας είναι το εργοστάσιο του σπιτιού καί σάν τέτοιος χώρος γιά να λειτουργεί σωστά καί γιά πολλά χρόνια θα πρέπει να έχει καλά μηχανήματα, πού στήν περίπτωσή μας τά μηχανήματα δέν είναι άλλα από τα υλικά κατασκευής.
   Το κάθε υλικό ξεχωριστά  αλλά καί όλα μαζί θα πρέπει να αντέχουν στίς σκληρές καί επαναλαμβανόμενες εργασίες που γίνονται μέσα στήν κουζίνα.
  Θα πρέπει να αντέχουν στό νερό, στή θερμότητα , στήν υγρασία,να είναι εύκολα στόν καθαρισμό, καί να είναι φιλικά στούς κανόνες υγιεινής.
   Επιλέξτε όψεις (πόρτες) γιά τα ντουλάπια στίς οποίες φαίνονται λιγώτερο οι "δακτυλιές". Εδώ δέν υπάρχουν κανόνες ή οδηγίες πού λένε  ότι αυτό το υλικό "αφήνει δακτυλιές" σε σχέση με κάποιο άλλο.
   Κάνετε test ενώ είσαστε στο κατάστημα , ακουμπώντας  τα δάκτυλα σας πάνω στήν πορτα τού μοντέλου που σάς ενδιαφέρει, και δείτε το αποτέλεσμα.


  ΚΑΣΩΜΑΤΑ 


   Τά κασώματα (ο σκελετός) τών ντουλαπιών θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από μοριοσανίδα   Ε1(μοριοσανίδες με χαμηλή περιεκτικότητα φορμαλδεύδης).
  Οι μοριοσανίδες εχουν επένδυση μελαμίνης σε διάφορα χρώματα καί απομιμήσεις ξύλου, καί το πάχος τους είναι 16 καί 18 χιλιοστά.
  Ποιοτικά οι μορισανίδες κατατάσονται σε μια ακόμα κατηγορία πού έχει να κάνει με τήν υδροαπωθητικότητα.
 Οι υδροαπωθητικές μοριοσανίδες έχουν ειδική επεξεργασία με στόχο να αποροφούν μικρότερη ποσότητα νερού απο τίς κοινές, το  χαρακτηριστικό  τους γνώρισμα δέ, είναι το πράσινο χρώμα.




  ΠΟΡΤΕΣ    

  Η επιλογή τής κουζίνας γίνεται με βάση τις προσωπικές προτιμήσεις, καί πρωτέυοντα ρόλο σε αυτή τήν επιλογή παίζει αυτό που βλέπουμε , που δέν είναι άλλο από τίς πόρτες. Ομως  σάν βασικά στοιχεία επιλογής τών πορτών θα πρέπει να θέσουμε κάποια κριτήρια, όπως ποιότητα κατασκευής, κόστος, αντοχή στά κτυπήματα, καί στίς χρωματικές αλλοιώσεις, ευκολία καθαρισμού.


 
 
  Οι πόρτες μπορεί να είναι 
  α)   Μελαμινικές   ενα οικονομικό καί ανάλογα με τήν επεξεργασία του αξιόπιστο υλικό, ευκολο στόν καθαρισμό. Ομως καί εδώ, όπως καί στά κασώματα θα πρέπει να είναι κατηγοριας Ε1 και υδροαπωθητική.
   Είναι επίπεδες επιφάνειες  με  τετράγωνες άκρες καί στίς τέσσερις πλευρές, καί αυτό πού θα πρέπει να προσέξουμε είναι να μήν έχουν εμφανή ένωση μεταξύ περιθωρίου καί όψης.
   β) Βακελιτικές  η διαφορά τους με τίς μελαμινικές πόρτες είναι ότι είναι πιό ανθεκτικές στά κτυπήματα, καί ότι οι δύο από τίς τέσσερις πλευρές (συνήθως οι κάθετες)  είναι στρογγυλές.
   γ) Λακαριστές είναι κατασκευασμένες από επιφάνειες M.D.F. που με τήν κατάληλη επεξεργασία δίνουν γυαλιστερές ή μάτ επιφάνειες σε πάρα πολλά χρώματα και σχέδια.
  Οι γυαλιστερές ή high gloss πόρτες εκτός απο το αισθητικό πλεονέκτημα που έχουν έναντι των μάτ, υπερτερούν και ως πρός τήν ευκολία καθαρισμού.

  δ) πολυμερικες ή PVC ή ABS  οι πόρτες αυτές είναι κατασκευασμένες απο  MDF επενδεδυμένο με 
ABS ή PVC ελαφρώς μορφοποιημένες  ή επίπεδες και κάθετες στίς τέσσερις πλευρές.
  Διατείθενται σε διάφορα χρώματα και απομιμήσεις ξύλου σε μάτ και γυαλυστερή όψη, ενώ αρκετοί τύποι έχουν τη δυνατότητα επισκευής επιφανειακών γραντζουνιών.
  ε) ξυλινες  χωρίζονται σε δύο κατηγορίες
  Στίς επίπεδες πόρτες με όψη ξύλου  που είναι κατασκευασμένεςαπό επιφάνιες μοριοσανίδας ή  M.D.F. επενδυμένες με καπλαμά (φλύδα ξύλου πάχους 1 χιλιοστού περίπου), και 
  Στίς ταμπλαδωτές οι οποίες είναι κατασκευασμένες από πλαίσιο ξύλου μασίφ και  ταμπλά (μοριοσανίδα ή M.D.F. με επένδυση καπλαμά).

  Αυτό πού πρέπει να προσέξουμε σ΄αυτή την κατηγορία πορτών είναι το ξύλο κατασκευής και όχι το χρώμα που προσδιορίζει το ξύλο.
  Και αυτό γιατί οι πόρτες μπορεί να είναι κατασκευασμένες από ξύλο κερασιάς γιά παράδειγμα, μπορεί όμως θέλοντας μιά οικονομικώτερη κατασκευή  να έχουμε πλαίσιο απο κάποιο άλλο ξύλο βαμμένο σε χρώμα κερασιάς, ή ξύλο επενδεδυμένο με καπλαμά κερασιάς και όχι μασίφ ξύλο κερασιάς.

 ΠΑΓΚΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



  Μπαίνοντας  στο χωρο μιάς κουζίνας το πρώτο πράγμα πού θα συναντήσει το μάτι μας είναι οι πάγκοι. Είναι οι επιφάνειες που πάνω τους γίνονται οι πιό σκληρές καί βρώμικες εργασίες στήν κουζίνα, είναι τα σημεία πού μαζέυονται τα περισσότερα βακτήρια.
  Γιά τούς παραπάνω λόγους λοιπόν εκτός από το κριτήριο τής αισθητικής τόν βασικώτερο λόγο στήν επιλογή τών πάγκων θα πρέπει να έχουν καί άλλα κριτήρια όπως η αντοχή τών πάγκων στίς επαφές τους με εργαλεία καί σκεύη κουζινας, η ανθεκτικότητα τους στή θερμοκρασία καί στό νερό, καί η φιλικότητα τους στούς κανόνες υγιεινής (εύκολο καί πραγματικό καθαρισμό.) 
  Τα υλικά κατασκευής τών πάγκων εργασίας είναι αρκετά όπως μάρμαρο, γρανίτης, κεραμικά πλακάκια, ξύλο, γυαλί, βακελίτης, συνθετικά ομογενή υλικά, ατσάλι, χαλαζίας. Εδώ όμως θα εξετάσουμε τα υλικά εκείνα πού έχουν πιό εύκολη  καί σωστή  εφαρμογή στίς πραγματικές κουζίνες  καί κατά συνέπεια είναι πιό διαδεδομένα.


  βακελίτης.  ή laminate ή formica. Είναι το υλικό πού συναντάμε στίς περισσότερες κουζίνες και αυτό γιατί είναι πάνω απ΄ολα οικονομικοί, πρακτικοί, υπάρχουν σε απομιμήσεις μαρμάρων γρανιτών και ξύλων και έχουν ένα καλό βαθμό αντοχής στή θερμοκρασία καί σε κρούσεις.
  Κατασκευάζονται από μοριοσανίδα με χαμηλή περιεκτικότητα φορμαλδεύδης με επένδυση βακελίτη ο οποίος θα πρέπει να είναι HPL (high pressure lamite), γιά να μπορεί να αντέχει στίς σκληρές εργασίες πού γίνονται πάνω στόν πάγκο.

  Ο πάγκος όμως έρχεται σε επαφή με νερά καί υγρασίες καί γι΄αυτό το λόγο η μοριοσανίδα θα πρεπει να είναι υδροαπωθητική, δηλαδή να παρουσιάζει αντίσταση στήν απορρόφηση νερού.
  Στήν φωτογραφία παρουσιάζονται ένας κοινός πάγκος (δεξιά) καί ένας υδροαπωθητικός (αριστερά) καί το αποτέλεσμα πού έχουμε μετά από τήν επαφή τους με νερό γιά το ίδιο χρονικό διάστημα.

  Οι βακελιτικοί πάγκοι μπορούν να αντέξουν στό χρόνο παρουσιάζοντας μία πολύ καλή σχέση τιμής πρός ποιότητα,εάν χρησιμοποιούνται καί συντηρούνται σωστά.
 
   
Αποφύγετε τη χρήση μαχαιριού επάνω στούς πάγκους, χρησιμοποιήστε τίς ειδικές επιφάνειες κοπής όταν θέλετε να κόψετε ψωμί,λαχανικά, κ.λ.π.
Επίσης μήν αφήνετε επάνω στούς πάγκους καυτά μαγειρικά σκεύη πού μόλις βγάλατε από το φούρνο ή τις εστίες.


  Καθαρίζετε τους πάγκους με μαλακό ύφασμα και οχι με συρμάτινα σφουγγάρια.
  Μην αφήνετε να λιμνάζουν νερά στα τελειώματα των πάγκων, στις ενώσεις μεταξύ των πάγκων, ή στα σημεία ένωσης των πάγκων με τα πλακάκια.
  Σκουπίστε τα νερά με ενα στεγνό υφασμα απο τα παραπάνω σημεία , μόλις τελειώσετε το πλύσιμο των πιάτων.





 Αποφύγετε την απ΄ευθείας ένωση των πάγκων μεταξύ τους,προτιμήστε να τοποθετηθεί το ειδικό μεταλικό ενωτικό ανάμεσα στους δυο πάγκους.




Συμπαγείς ή ομογενείς επιφάνειες   Οι επιφάνειες των πάγκων αυτών κατασκευάζονται απο βωξίτη και ακρυλικές ρυτίνες, είναι 100% μη πορώδεις, και αντιβακτηριδιακές.
  Το υλικό αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1970 απο την Dupont  με την εμπορική ονομασία Corian. Απο τότε και μετά και άλλες εταιρείες κυκλοφόρησαν παρόμοια υλικά με διάφορες ονομασίες όπως Avonite, Staron κ.λ.π.
 Σαν ομογενείς επιφάνειες που είναι, έχουν το ίδιο χρώμα σε ολο τους το πάχος, ενω είναι δυνατή η επισκευή της επιφάνειας τους σε γραντζουνιές και χτυπήματα.

  Εχουν τη δυνατότητα κατασκευής εννιαίας επιφάνειας χωρίς αρμούς και ενώσεις, ενω ενα άλλο πλεονέκτημα που έχουν είναι η δυνατότητα ενσωμάτωσης ίδιου χρώματος νεροχύτη επάνω στην επιφάνεια του παγκου.
   
 
Εχουν πολύ χαμηλή αντοχή στη θερμότητα, και γι΄αυτό το λόγο δεν πρέπει να αφήνουμε στον 
πάγκο καυτά μαγειρικά σκεύη.


 
Μάρμαρο-Γρανίτης  Και τα δυο αυτά υλικά ειναι φυσικά ορυκτά με ιδιαίτερη ομορφιά, γνωστά εδω και εκατοντάδες χρόνια.
 Το μάρμαρο εχει ως βασικό συστατικό τον ασβεστίτη, είναι πορώδες, μη ανθεκτικό στα οξέα ακόμα και σε αυτά που συναντώνται στο χώρο της κουζίνας. Ξύδι,λεμόνι,καφές,τσάι αφήνουν λεκέδες,ενω η αντοχή του σε υψηλές θερμοκρασίες  ειναι αρκετά καλή.
    Ο γρανίτης δημιουργείται απο ηφαιστιακό μάγμα,ειναι σκληρότερος απο το μάρμαρο και λιγώτερο παοροφητικός απο αυτό, ενω η σύνθεση των υλικών του τού δίνει ιδιαίτερα όμορφους χρωματισμούς.

Χαλαζίας ή Quartz  Ειναι βιομηχανικό κατασκεύασμα με μείγματα ορυκτού χαλαζία, πολυεστερικών ρητινών και χρώματος.
  Οσο μεγαλύτερη ειναι η περιεκτικότητα του σε χαλαζία τοσο καλύτερη είναι η ποιότητα του και η αντοχή του σε γραντζουνιές δεδομένου οτι ο χαλαζίας είναι το 4ο σκληρότερο ορυκτό  μετά το  διαμάντι, το ζαφείρι και το τοπάζι.
Οι πάγκοι απο χαλαζία είναι  αντιβακτηριδιακοί, μη πορώδεις, ενω εχουν μεγάλη αντοχή στη θερμότητα, στα οξέα και στις κρούσεις.