Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΤΟ ΕΠΙΠΛΟ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η τάση των "εντοιχισμένων κουζινών" στην χώρα μας πρωτοεμφανίστηκε γύρω στο 1980 απο κάποιες ελληνικές βιομηχανίες αλλα και απο εταιρείες που έκαναν εισαγωγές απο την Ιταλία και τη Γερμανία, δημιουργώντας σιγά σιγά την Ελληνική αγορά επίπλων κουζίνας.

Το κόστος για κάποιον που ήθελε να εξοπλίσει το χώρο της κουζίνας του εκείνη την εποχή ηταν πολυ

μεγάλο, οχι μόνο για τα εισαγώμενα, αλλα  και για τα ελληνικής κατασκευής έπιπλα κουζίνας, δίνοντας ετσι σε λίγους αυτή τη δυνατότητα.

Με την πάροδο των χρόνων και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας το έπιπλο κουζίνας άρχισε να γίνεται προσιτό ολο και σε περισσότερους καταναλωτές, δεδομένου οτι υπήρχαν πλέον και κατηγορίες, ανάλογα με την ποιότητα των υλικών και την αισθητική που διαμορφώνουν και την τελική τιμή.
Η καθημερινά αυξανόμενη ζήτηση του προιόντος οδήγησε και νεους επιχειρηματίες να ασχοληθούν με το έπιπλο κουζίνας, δημιουργώντας ετσι ενα μεγάλο αριθμό νεων εταιριών με έπιπλα κουζίνας, οι οποίες θα  έπρεπε να στελεχωθουν και απο μελετητές -πωλητές αλλά και τεχνικούς.

Σε μικρό χρονικό διάστημα οι εταιρείες που ειχαν επενδύσει αρκετά χρήματα στην προιοντική έρευνα, στην εκπαίδευση των πωλητών και των τεχνικών τους με στόχο την ποιοτική εξυπηρέτηση των καταναλωτών, βρέθηκαν ξαφνικά μπροστά σε ανταγωνιστές που πίστευαν οτι ο τρόπος πώλησης
"μιας κουζίνας" δεν διαφέρει και πολυ απο τον τρόπο πώλησης ενος καναπέ ή μιας τηλεόρασης.
Επρεπε να αντιμετωπίσουν ανταγωνιστές οι οποίοι δεν ήξεραν οτι η πώληση "μιας κουζίνας" ξεκινά με  το σχεδιασμό-προσφορά, ακολουθούν οι διαδικασίες κοστολόγησης, διαπραγμάτευσης, παραραγγελίας, και  τελειώνει με την τοποθέτηση, ενω  αγνοούσαν επίσης οτι τα στάδια που μεσολαβούν απο την εντολή σχεδιασμού - μελέτης που δίνει ο πελάτης εως την απόρριψη ή την αποδοχή της προσφοράς ειναι αρκετά.

Οι έμπειροι μελετητές - πωλητές που θεωρούσαν και θεωρούν απαραίτητη τη διαμόρφωση του χώρου με βάση την εργονομία - λειτουργικότητα και την αισθητική, βρέθηκαν να ανταγωνίζονται
άπειρους απόφοιτους σχολών διακόσμησης, "του ολα γίνονται, ολα ειναι ωραία".

Οι δε τεχνικοί που ειχαν αφιερώσει χρόνο προκειμένου να βελτιώσουν τις τεχνικές τους δεξιότητες, ειχαν ξοδέψει χρήματα για τον επαγγελματικό τους εξοπλισμό (επαγγελματικά αυτοκίνητα, σύγχρονα εργαλεία κ.λ.π.) ειχαν πλέον ως ανταγωνιστές ολους εκείνους που διέθεταν ενα Ι.Χ. αυτοκίνητο και κάποια εργαλεία και δήλωναν τεχνίτες ,διεκδικώντας δουλειά στο χώρο του επίπλου κουζίνας.

Ολη η παραπάνω κατάσταση με τον έντονο ανταγωνισμό  σε ολα τα επίπεδα, οδήγησε τις επιχειρήσεις σε μειώσεις των τιμών, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να υπάρχει μείωση και στην ποιότητα του προιόντος και των υπηρεσιών.

Κάπου εδω πιστεύω οτι θα πρέπει να σταματήσει αυτη η διολίσθηση των τιμών, θα πρέπει ο καταλωτής να σταματήσει να ζητά το φτηνο  προιόν, θα πρέπει να αναζητά προιόντα και υπηρεσίες που θα αντέξουν στο χρόνο.

 Στην Ευρώπη και σε χώρες οπως η Μ. Βρεττανία οπου ο καταναλωτής βρίσκει έπιπλα κουζίνας και σε καταστήματα γενικού εξοπλισμού σπιτιού οπως τα  B&Q ,τα  HOMEBASE , υπάρχει  διαχωρισμός της τιμής του προιόντος απο το κόστος τοποθέτησης, ενος κόστους που διαμορφώνεται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα απο τα δικά μας.

Παρακάτω υπάρχει ενα παράδειγμα που αναφέρεται το συνολικό κόστος (ύστερα απο ανάλυση) μιας κουζίνας, απο μια αλλη Ευρωπαική χώρα ,την Ιρλανδία, και εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε οτι το κόστος του έπιπλου κουζίνας στη χώρα μας ειναι σε πολυ καλά επίπεδα.




Each kitchen project is a unique custom manufactured product, where the price depends on a number of factors such as the overall size, range, work top, sink and tap, accessories like cutlery inserts, plate holders, lighting etc.

The following will give you a rough idea of how much our kitchens cost:

Sample calculation for the above kitchen as displayed:
Kitchen furniture list  price:
Doors matt 4-sided postformed rounded edge
€ 5,400
Worktop laminated
incl.
Accessories Sink + Tap from
€ 300
Appliances to be selected from
€ 1,600
Transport to Ireland        μεταφορά
Installation                      τοποθέτηση

Net cost
€ 600
€ 800

€ 8,700
VAT 13.5 %

€ 1,175

Total
9,875