ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

 ΤΡΙΓΩΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Από το 1950 και μετα ο σχεδιασμος του χωρου της κουζινας γινεται με βαση την αρχη του τριγωνου εργασιας .Το τριγωνο εργασιας είναι ενα νοητο τριγωνο του οποιου οι πλευρες συνδεουν το ψυγειο, τις εστιες και τον νεροχυτη.

      Η αρχη του τριγωνου εργασιας δημιουργηθηκε το 1949 από το SMALL HOMES COUNCIL OF THE UNIVERSITY OF ILLINOIS,υστερα από μια μελετη που αφορουσε τον σχεδιασμο του χωρου της κουζινας.Επειδη λοιπον τα παραπανω τρια σημεια (νεροχυτης ,εστιες ,ψυγειο)είναι αυτά που χρησιμοποιουνται περισσοτερο μεσα στον χωρο,η ερευνα κατεληξε ότι δεν θα πρεπει να ειναι πολύ κοντα το ένα με το άλλο, ουτως ώστε να υπαρχει ευχερεια κινησεων για το χρηστη τους ,αλλα από την άλλη δεν θα πρεπει να απεχουν μεταξυ τους πολύ,αποφευγοντας ετσι το ασκοπο και κουραστικο περπατημα μεσα στο χωρο της κουζινας.

Ετσι λοιπον κατεληξαν ότι το συνολικο μηκος των πλευρων του τριγωνου δεν θα πρεπει να είναι μικροτερο από 4μ και μεγαλυτερο από 8,5μ
 

ΚΕΝΤΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ

Στον χώρο της κουζίνας εκτελούνται πολλές εργασίες, οπως η αποθήκευση τροφίμων, το πλύσιμο των πιάτων και των νωπών τροφίμων,το μαγείρεμα κ.λ.π.
Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποθηκευτικοί χώροι  εύκολα προσβάσιμοι και τόσοι που θα  ικανοποιούν τις αποθηκευτικές ανάγκες της οικογένειας.
Εχει αποδειχθεί οτι αρκετοί καταναλωτές θέλουν περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους απο αυτούς που τελικά δημιουργήθηκαν μετα την διαμόρφωση του χώρου της κουζίνας τους. Είναι σημαντικό λοιπόν να σκευτείτε καλά τις τωρινές αλλά και τις μελλοντικές σας ανάγκες για αποθηκευτικούς χώρους στο στάδιο της μελέτης του χώρου της κουζίνας σας

Για να μπορέσουμε όμως να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά μέσα στον χώρο της κουζίνας θα πρέπει οι δραστηριότητες που αφορούν την κάθε μια απο τις παραπάνω εργασίες να είναι συγκεντρωμένες σε ενα σημείο, και οχι διάσπαρτες, θα πρέπει δηλαδή να δημιουργούνται κέντρα εργασίας.













 Δείτε περισσότερα για τους λειτουργικούς τομείς στην κουζίνα απο την  Ηettich